Logo ikarus.be
Shop

Het glijgetal(1) is de verhouding tussen de horizontale afgelegde afstand en de verticale afgelegde afstand (verminderde hoogte) van een niet aangedreven object dat zich voortbeweegt door de atmosfeer. Dit glijgetal(1) is een puur theoretische waarde die aangeeft hoe ver een parapente- of paramotorscherm (zonder duwkracht) vliegt, vanaf een bepaalde hoogte, in 0-wind omstandigheden.

Het is belangrijk om nog eens te herhalen: in 0-wind omstandigheden! We spreken hier over het relatieve glijgetal.

Het tegenovergestelde is het glijgetal tegenover de grond, waar rekening gehouden wordt met de echte wind: tegenwind; meewind; zijwind; stijgende wind; dalende wind. Heb je veel tegenwind, dan zal uw glijgetal veel minder zijn tegenover de grond (je zal minder ver vliegen), maar relatief gezien zal het glijgetal nog altijd hetzelfde zijn (zoals in 0-wind).

Vertrekt men van 1000m/1km hoog en vliegt men 8000m/8km ver, dan is het glijgetal(1) = 8. Vertrekt men van 1500m/1,5km en wil men 15.000m/15km ver vliegen, hoeveel moet het minimum glijgetal dan zijn om deze afstand te bereiken? Oplossing onderaan(2)!

De moderne parapente- en paramotorschermen hebben een glijgetal tussen de 8 en 12, afhankelijk van het niveau van scherm. Hoe hoger het niveau van een normaal scherm, hoe hoger het glijgetal en dus hoe verder je kan vliegen. De meeste moderne beginnerschermen vliegen al heel erg goed, met een prima glijgetal, dat het opportuun is om hier mee te leren vliegen, en verder mee te vliegen, zelfs na jaren ervaring. Tenslotte heb je dan maximale veiligheid en vlieg je met het meeste vertrouwen en plezier!

Weetje: 80% van de parapente piloten wereldwijd vliegen met een EN-A of EN-B scherm, en dit is prima!

 

(1) Glijgetal (Wikipedia): Finesse (fr), Glide ratio (en)
(2) Glijgetal 10, omdat 15km/1,5km = 10


© 2002 - 2023 ikarus.be, alle rechten voorbehouden.
Open WhatsApp chat
1
Hulp nodig?
Hallo, waar kunnen we jou mee helpen?