Logo ikarus.be
Shop

Paramotorlessen - module 3

Vlieg vanuit je achtertuin!
Reserveer uw paramotorlessen

In 't kort

Leren vliegen met paramotor na de vooropleiding - module 1 en optionele beginnerstage - module 2.

Het behalen van uw officiële licentie als piloot van een paramotor.

Opleiding volledig reglementair en erkend door het DGLV, bestuur van de luchtvaart!

Voor je begint: medische keuring klasse 4, meldingsplicht terrein en in orde met KB Paramotor (zie verder).

Meer uitleg

Na een vooropleiding - module 1 en optioneel de beginnerstage - module 2, leer je in minimum 10 lessen veilig met een paramotor vliegen tijdens de paramotorlessen - module 3. De motor (de)monteren en controleren, oefeningen met de motor, starten, landen en vliegen, ... allemaal fantastische belevenissen op weg naar de volledige vrijheid.

Komen ook aan bod: Luchtvaartreglementering, navigatie, materiaal, veiligheid, terminologie van het materiaal, landingen met de motor aan en uit, navigatievlucht, en veel meer.

Heel belangrijk: na het volgen van de paramotorlessen - module 3 en het slagen voor het theoretische en praktische examen, zal je over uw brevet "Piloot Paramotor" beschikken, conform het KB Paramotor en erkend door het DGLV, bestuur van de luchtvaart! Er zijn slechts een handvol erkende opleidingscentra in België! IKARUS.BE is al mee sinds 1992 en is een van de weinigen die beschikken over full-time professionele erkende staatsmonitoren!

Je zal een brede glimlach hebben na de eerste vluchten met uw paramotor!

Voorkennis

De vooropleiding - module 1 en optionele beginnerstage - module 2 met succes afgewerkt.

De goedkeuring van de monitor bekomen.

Een gezonde dosis leergierigheid en een basisconditie, maar je moet zeker geen atleet zijn.

In orde zijn met alle bepalingen uit het KB Paramotor (uitleg hieronder).

KB Paramotor

Sinds 2014 is er een koninklijk besluit voor paramotoren, die alles legaal maakt en strikt maar correct reglementeert in België. Hieronder de belangrijkste bepalingen waaraan je moet voldoen alvorens de paramotorlessen - module 3 te starten:

 • Minstens 16 jaar zijn
 • Een medische attest klasse 4 bekomen bij een erkende AME
 • 1 of meerdere terreinen registeren (alle info hier)
  • Mondelinge toelating van de eigenaar/huurder bekomen.
  • DGLV informeren via deze link > Kies voor "recreatief terrein" en doorloop alle stappen. Vlak voor je op de knop "Bevestigen" klik, druk je de overzichtspagina nog eens af in pdf.
  • Burgemeester informeren via email > Stuur eenvoudig uw pdf overzichtspagina door, dan moet je niet alles opnieuw ingeven.
  • Bovenstaande is enkel een éénmalige meldingsplicht, geen vraag naar "goedkeuring"! Je kan/mag dit maandelijks of jaarlijks herhalen, maar dit is geen verplichting.

Wanneer je over eigen materiaal beschikt moet je ook nog voldoen aan onderstaande bepalingen:

 • Paramotorscherm registeren (registreer een luchtvaarttuig) en het bewijs van registratie bekomen (kan even duren)
 • Registratienummer bestellen en duidelijk op het scherm plakken
 • Bij oudere paramotorschermen in orde zijn met een geldige schermkeuring (iedere 2 jaar)
 • Correct geïnstalleerde noodparachute (herplooien ieder 1 jaar)

Deze administratie is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Heb je hulp nodig, aarzel dan niet om langs te komen voor meer uitleg. Wij helpen je graag met uw administratie in orde te brengen!

Handige tip: Installeer de Itsme-app op uw gsm om heel eenvoudig in te loggen op de website van DGLV en alle websites van de overheid. Het zal zelfs uw online banking vergemakkelijken! Bij vragen over app's of uw computer, kan je altijd bij Cris terecht (vroeger informaticus).

Praktisch

Inschrijven voor de paramotorlessen module 3 doe je best lang op voorhand zodat je tijd hebt om alle administratie in orde te maken alvorens de eerste les aan te vatten. Tevens ben je in orde met lidmaatschap en verzekering BA voor het huidige kalenderjaar waarin je uw paramotorlessen module 3 zal volgen.

De paramotorlessen module 3 zijn redelijk individueel (geen grote groepen of in het weekend om geluidshinder te voorkomen) en kunnen het ganse jaar door in de week ('s morgens en 's avonds). Wij verplaatsen ons naar uw terrein en doen dus aan "terrein hopping"! Via een Telegram-groep (idem zoals WhatsApp, maar beter) spreken we datum en uur af om de lessen te geven. Dit is onze full-time bezigheid, dus het kan bijna altijd mits we niet op buitenlandse stage(s) zijn. Bekijk onze kalenderpagina wanneer we in het buitenland zijn voor stages en er dus geen paramotorlessen module 3 kunnen gegeven worden.

Boek bij je paramotorlessen module 3 ook nog wat je niet hebt:

Het praktische examen bestaat uit 10 vluchten met de paramotor en een aantal opdrachten (oefeningen op de grond en in de lucht, navigatieproef, precisielandingen, ...). Dit examen wordt door ons afgenomen. Het theoretische examen bestaat uit 2 delen, het algemene deel in onze school (vliegtechniek, aerodynamica, meteorologie, mechanica, motortechniek en wetgeving, datums staan op onze online kalender), en het deel luchtvaartreglementering in Brussel (zelf te voorzien).

Inschrijven en tarieven

Paramotorlessens - module 3

Een forfait voor 10 lessen paramotor!

Vanaf: 950,00

Wissen

Faq

Moet ik de vooropleiding - module 1 eerste afwerken?

Ja! Om deel te nemen aan de paramotorlessen - module 3, heb je uw vooropleiding - module 1 en optioneel uw beginnerstage - module 2 met succes afgewerkt en de goedkeuring van de monitor bekomen.

Je kan natuurlijk wel reeds inschrijven voor de paramotorlessen - module 3 en ondertussen de administratie in orde maken, maar zorg dat je voldoende tijd hebt om uw vooropleiding - module 1 en optioneel uw beginnerstage - module 2 tot een goed einde af te werken!

Ik heb al grondoefeningen elders gevolgd?

Geen enkel probleem! Wie de vooropleiding - module 1 / grondoefeningen niet bij ikarus volgde, bewijst zijn "kunnen" tijdens een evaluatie en kan zo eenvoudig de goedkeuring bekomen van de monitor om optioneel de beginnerstage - module 2 of direct de paramotorlessen - module 3 te volgen. Deze evaluatie kan je doen tijdens een initiatiedag of vooropleidingsdag (zie kalenderpagina).

Is het duidelijk dat je toch het niveau niet hebt, dan zal je de vooropleiding - module 1 en optioneel de beginnerstage - module 2 moeten volgen om uw technieken te perfectioneren, om zo op een veilige manier de paramotorlessen - module 3 te kunnen volgen.

Welk weer hebben we nodig?

Weinig wind (tot maximum 15km/u) en geen regen. Het best liggen de oefenvelden ook droog, dus enkele dagen geen regen gehad hebben is nog beter.

Wat bij slecht weer?

Geen probleem, er zijn dagen genoeg het ganse jaar door. Mocht je niet aan 10 paramotorlessen gekomen zijn, dan vinden wij samen nog wel een plaatsje op één van de volgende paramotorlessen! Betaalde opleidingen worden nooit terugbetaald, je kan ze opnemen tot het einde van het huidige kalenderjaar!

Laat uw lessen dus niet te lang aanslepen!! Probeer op maximum 6 maanden de 10 paramotorlssen op te nemen aub, dit is ideaal voor uw vorderingen. Langer laten "aanslepen" kan, maar is niet ideaal. Wij zetten geen tijdslimiet (enkel binnen het huidige kalenderjaar!) van 1 of 2 maanden, maar zorg voor voldoende vrije dagen, het kan wel wat slecht weer zijn in België!!

Kan ik materiaal huren of moet ik het aankopen?

Natuurlijk kan je alle materiaal huren in onze shop, de keuze is aan jou. Sommigen willen voorzichtig aftasten of ze deze hobby graag doen en zullen dan huren, anderen willen reeds over hun eigen materiaal beschikken vanaf de start.

Ter info: Bij deze aankoop van uw volledig nieuw materiaalpakketje paramotor (scherm, paramotor, noodparachute, helm, radio en toebehoren), ontvang je een waardebon voor gratis de paramotorlessen - module 3! En wie toch over zijn eigen materiaal wenst te beschikken, maar minder budget of andere prioriteiten heeft, ... kan eens komen kijken naar ons beschikbaar 2dehands materiaal in de shop!

Hoe lang op voorhand kan/mag/moet ik de paramotorlessen reserveren?

Vanaf je kan! Er is nog heel wat administratie in orde te maken alvorens we de paramotorlessen - module 3 kunnen aanvangen. Uw inschrijving is geldig vanaf het volledig bedrag ontvangen is op onze rekeningen, je in orde bent met de bepalingen uit het "KB Paramotor" en je in orde bent met lidmaatschap en verzekering BA.

De inschrijving, betaling en bijbehorende administratie moet ten minste een week voor aanvang van de lessen verwerkt zijn.

Oei, ik moet (noodgedwongen) alles annuleren, wat nu?

Door uiteenlopende redenen kan het zijn dat je jouw lessen moet annuleren, hiervoor hebben wij alle begrip. Bij een annulatie kunnen wij de gemaakte kosten niet opvangen. Hierdoor zijn er geen terugbetalingen mogelijk van geannuleerde lessen, en vragen wij hiervoor ook begrip.

Om je heel eenvoudig te beschermen, raden wij ten stelligste een annulatieverzekering te nemen! Neem zeker een kijkje op de website van EuropAssistance (dit is geen gesponsorde link!) voor meer informatie en uw verzekering veilig te stellen (moet een maand voor uw eerste lesdag!).

Heel duidelijk: ikarus biedt geen annulatieverzekering aan en bij annulatie zijn er geen terugbetalingen mogelijk. Eigenlijk zouden deze verzekeringen voor iedereen verplicht moeten zijn, maar wij laten iedereen zelf de keuze.

Kan ik na de paramotorlessen - module 3 alleen gaan vliegen?

Na de paramotorlessen - module 2 heb je een theoretisch en praktisch examen. Slaag je hiervoor dan bekom je uw licentie voor het besturen van een paramotor en kan/mag je volledig zelfstandig gaan vliegen met paramotor, de fun kan beginnen!

© 2002 - 2021 ikarus.be, alle rechten voorbehouden.
Open WhatsApp chat
1
Hulp nodig?
Hallo, waar kunnen we jou mee helpen?