Logo ikarus.be
Shop

FAQ

Meest gestelde vragen over parapente!
Geen antwoord? Contacteer ons!

Faq

Wat is het verschil tussen parapente en paramotor?

Parapente is vliegen zonder motor, volledig vrij zweven met de natuur. Je hebt enkel een helling nodig om te vliegen of zelfs maar een plat terrein om te oefenen! Parapente kan dus zeker ook in België goed beoefend worden, maar u zal zich moeten verplaatsen naar een vliegplaats in de Ardennen, noord-Franse of Belgische kust of zuid-Nederland. Deze vliegplaatsen zijn wel technischer en moeilijker te bevliegen, dit is de reden waarom de stages in het buitenland zijn op gemakkelijke en grote vliegplaatsen. Vanaf je voldoende ervaring hebt, kan je ook dicht bij huis vliegen met parapente!

Paramotor is vliegen met een motor, ruggedragen of op trike. Het heeft het voordeel dat we van het platte land kunnen vertrekken, dankzij de motor. Je moet jou dus niet ver verplaatsen en het neemt veel minder tijd in beslag om eens een vluchtje te doen. Ideaal voor dicht bij huis of na het werk!

Beide sporten hebben voor- en nadelen. Het beste is een combinatie van beiden!

Is parapente veilig?

Ja! Alles is afhankelijk van welke risico's je zelf wilt nemen. Veilig vliegen met parapente steunt op 3 peilers:

  • Een degelijke doorgedreven en veilige opleiding
  • vliegen met het veiligste en het juiste materiaal voor uw niveau
  • Vliegen in de juiste aerologische en meteorologische omstandigheden voor uw niveau

Als je bij deze 3 peilers altijd een ruime veiligheidsmarge in acht neemt, heb je weinig kans om een ongeval te hebben met parapente. Dit neemt niet weg dat kleine voorvallen kunnen gebeuren, zoals een verstuikte voet bij de start of landing of eens hier en daar een schrammetje. 

De oprichter en hoofdmonitor van ikarus.be, Cris Claessens, ... vliegt sinds 1992 en heeft duizenden en duizenden vluchten zonder ongevallen! Het kan dus zeker een veilige sport zijn voor iedereen. Met het nodige geduld, veel grondoefeningen en de beste opleiding bij ikasrus.be, ben je al een heel eind in de goede richting aan het gaan naar een veilige en lange vliegloopbaan parapente.

Zijn er veel ongevallen met parapente?

Neen, maar er is spijtig genoeg wel een tendens in de verkeerde richting. Vroeger waren er amper 0,02% ongevallen (om te vergelijken met het skiën ... daar zijn er 3,6% ongevallen!). De laatste 10 jaar gaat dit bij parapente naar 0,07% ongevallen, en hier zijn meerdere reden voor, ondanks dat het materiaal veel veiliger en beter geworden is dan vroeger!

  • Piloten nemen veel meer onnodige risico's dan vroeger.
  • Piloten kiezen te geavanceerd materiaal voor hun niveau, en overschatten zeer duidelijk hun praktische skills.
  • Piloten leren meer en meer via YouTube met alle gevolgen van dien (autodidacten).
  • Door het veel veiligere, lichtere en betere materiaal voelen piloten zich sneller "the king of the world".
  • Leerlingen gaan sneller alleen vliegen dan vroeger, ondanks ze het niveau niet hebben en niet voldoende kennis van aerologie en meteorologie. Dit is mede door sociale media en hoe eenvoudig het tegenwoordig is om samen af te spreken met andere onervaren leerlingen.
  • Het mag niets meer kosten. Niet gekeurd materiaal, onveilige uitrusting, volledig verouderd materiaal ... gewoon niet doen als je uw veiligheid als prioriteit hebt. Investeren in de beste opleiding en het veiligste materiaal zal zijn vruchten afwerpen en je veilig houden.

Dus al je het verstand op de juiste plaats hebt en pro-actief gaat voor je veiligheid, dan is parapente een heel veilige vliegsport! Welkom in de wereld van ikarus.be.

 

Moet ik sportief zijn om te vliegen met parapente?

Iedereen met een normale conditie, motivatie en maturiteit kan leren vliegen met parapente! Je moet zeker geen atleet zijn om de opleiding te kunnen volgen en te genieten van wat parapente ons allemaal te bieden heeft.

Vanaf welke leeftijd/gewicht kan ik de opleiding volgen?

De leeftijd is niet zo belangrijk, maar wel de "volwassenheid" en bereidwilligheid om te luisteren en te leren. Ons spreekwoord: "Je hebt kinderen van 20jaar en volwassenen van 10jaar, geef ons dan maar die volwassenen van 10jaar aub!". Onze jongste piloot in opleiding, die zelfstandig vliegt, was 11jaar en vliegt nog steeds! 

Een minimum gewicht van 40kg is nodig voor onze kleinste schermpjes die we hebben om de opleidingen mee te geven.

Moet ik materiaal aankopen om de opleiding te volgen?

Neen! Je kan alle materiaal huren in onze shop, de keuze is aan jou. Sommigen willen voorzichtig aftasten of ze deze hobby graag doen en zullen dan huren, anderen willen reeds over hun eigen materiaal beschikken vanaf de start.

Ter info: Bij deze aankoop van uw volledig nieuw materiaalpakketje parapente (een voorbeeldje hier), ontvang je een waardebon voor een gratis beginnerstage - module 2 (of andere gelijkwaardige stage)! En wie toch over zijn eigen materiaal wenst te beschikken, maar minder budget of andere prioriteiten heeft, ... kan eens komen kijken naar ons beschikbaar 2dehands materiaal in de shop!

Bestaat er een all-in-one pakket?

Jazeker! Er zijn all-in-one pakketten voor de opleiding parapente met aankoop van alle materiaal, dit noemen we het parapente bootcamp met "aankoop" van materiaal (je kan ook huren)!

Hoe lang duurt een volledig opleiding parapente?

Alles is afhankelijk van welk niveau je wenst te behalen en hoeveel je zal oefenen. Een volledige opleiding tot piloot duurt bij een gemiddelde Belg met een 30tal vluchten per jaar, 2 tot 3 jaar.

Dit kan veel sneller of veel langer duren. Hoe meer je oefent en bezig bent met de sport, hoe sneller je vorderingen zal maken en hoe sneller je piloot parapente wordt. Maar dit is ook geen verplichting! 

Het leuke aan de opleiding parapente, is dat je reeds vanaf het begin je eerste echten vluchten veilig alleen kan maken onder begeleiding van onze ervaren en erkende (hulp)monitoren. De rest komt vanzelf!

Hoe verloopt een opleidingstraject parapente?

Om een duidelijk beeld te krijgen van welke stappen er allemaal zijn, hebben we een overzichtsdocument gemaakt met het volledige opleidingstraject voor parapente en paramotor.

Van boven/beginner/gemakkelijk naar beneden/expert/moeilijk. Links alles voor parapente, rechts alles voor paramotor. De kleuren komen overeen met de kleuren op onze kalenderpagina en duiden de niveaus aan.

Opleidingstraject bij IKARUS.BE

Brevet piloot parapente IPPI4/5?

Het brevettensysteem in België is iets wat verouderd! Er is slechts 1 enkel brevet van piloot parapente, ondanks er eigenlijk meerdere competentie niveaus zijn, waar je een brevet zou kunnen aan koppelen (in het buitenland is dit dikwijls wel zo).

Het internationale systeem werkt met IPPI-levels (International Pilot Proficiency Identification of bekwaamheidsattest) 1 tot en met 5.

  • IPPI1: Grondoefeningen
  • IPPI2: Bergvluchten 
  • IPPI3: Soaring
  • IPPI4: Thermiek -> Belgische brevet "piloot parapente"
  • IPPI5: Overland xc -> Belgische brevet "piloot parapente xc"

In België is het brevet van piloot parapente gelijk aan IPPI4 en met een theoretische examen extra (xc) is het IPPI5. Er zijn geen brevetten voor de onderliggende niveaus.

In de loop van enkele jaren en na voldoende ervaring en vluchten (70-100) kan je een theoretisch en praktisch examen afleggen tot het bekomen van uw brevet "piloot parapente" dat gelijk staat aan IPPI4 of uw brevet "piloot parapente xc" dat gelijk staat aan IPPI5.

Het brevet van piloot parapente behalen doe je vooral voor jezelf en omdat het een leuke hobby is. Tevens is dit een erkenning voor anderen om jou te kunnen inschatten.

Bij ikarus.be kan je uw brevet op 2 manieren behalen, de gemakkelijke manier volgens eenvoudige standaarden, en de ikarus manier volgens onze hoge veiligheidsstandaarden.

De gemakkelijke manier: 70 bergvluchten, theoretisch en praktisch examen.

De ikarus manier: minimum 100 bergvluchten, geavanceerde besturingstechnieken kunnen gebruiken, snelle daaltechnieken beheersen, ongevallen controleren, alles weten over uw noodparachute uitrusting, kunnen analyseren van aerologie en meteorologie, theoretisch en praktisch examen.

 

Mag ik met mijn brevet in het buitenland vliegen?

Ieder land heeft zo zijn eigen regels, maar er zijn heel veel landen ter wereld waar je zelfs geen brevet nodig hebt om alleen te gaan vliegen, zoals Frankrijk, Spanje, ... vandaar soms de naam "vrije vlucht".

In veel Europese landen moet je wel het brevet "piloot parapente xc" / IPPI5 hebben om legaal te mogen vliegen met parapente. Of soms is het niet verplicht, maar dan wel op bepaalde vliegplaatsen die privé zijn of te moeilijk.

Deze bepalingen zijn belangrijk om op te volgen, en dit om uw verzekering BA geldig te houden! Als je ergens iets voorhebt waar je het brevet nodig hebt en je hebt het niet, dan zal de verzekering BA ook niet geldig zijn. Velen denken hier niet aan, maar dat kan je heel zuur opbrengen mocht er eens iets erg gebeuren (wat wel weinig voorkomt, maar je weet maar nooit!).

Dus het advies is: hou je overal aan de regels en volg je opleiding tot je de juiste brevetten hebt.

© 2002 - 2023 ikarus.be, alle rechten voorbehouden.
Open WhatsApp chat
1
Hulp nodig?
Hallo, waar kunnen we jou mee helpen?